Upptrappning & nedtrappning

För ungefär ett år sedan annordnade min tränare en teorikväll där vi gick igenom hästens uppbygnad och olika träningsupplägg för att få en hållbar häst. Jag tycker att detta passar bra nu, då det säkerligen är dags för de allra flesta som tränar att börja trappa ner på träningen innan "vilan".
Vi började med att prata om att fokusera på rätt saker under "rätt" säsong.
Uppbyggnad: Uppbyggnad är fokus på att få hästen i form inför säsongen genom konditions-, styrke- och teknikträning.
Högsäsong: Under högsäsongen ska konditionen redan finnas och fokus ska ligga på teknik- och styrketräning.
Nertrappning: Under nertrappningen kan man lägga mycket fokus på kommunikation med sin häst och göra saker man kanske inte hinner i vanliga fall, det kan vara en så enkel sak som att rykta lite längre och pyssla om den lite extra. Jag har oftast inte tid att stå och rykta alla tre hästarna varje dag, men försöker ägna lite extra tid  åt var och en av dem några dagar i veckan.
Jag är inget jättestort fan av att ställa av hästarna helt under denna årstid då de generellt rör sig mycket mindre i hagarna och blir stillastående väldigt mycket. Detta gäller dock inte unghästar som kan behöva vila både kropp & knopp helt och hållet, precis som Wille har fått göra nu. För de äldre hästarna brukar jag föredra att ha en "aktiv vila", dvs. att de fortsätter ridas ungefär varannan dag (ca 4-5 dagar/vecka), får inte hoppa någonting och rids bara ut under denna period. Det jag fokuserar på under den här tiden är att jag vill ha en glad och arbetsvillig häst inför kommande säsong, vilket jag kommer få i och med alla uteritter och hästen kommer inte tappa märkbart i kondition. För mig kommer denna period i år att ligga under hela december månad.
Tänk på att inte ställa av din häst från en dag till en annan utan varva ner innan den går på vila och anpassa foderstaten efter vilan.
Glöm inte att tänka igenom träningen och planera vad du ska göra under dina ridpass!