Tyck till om ändringarna i TR till 2017

För någon vecka sedan kom förslag på förändringar till TR som ska börja gälla 2017. Jag har plockat några punkter från det gemensamma TR och några från hoppningen. Via länkarna kan ni själva gå in och läsa alla de nya förslagen för TR 1 och TR 3.
  • Mom 143 - Antal placerade. Förut räknades 3-4 som en klass = 1 placerad. Nytt förslag är att 2-4 räknas som en klass = 1 placerad. Vid endast 2 starter kan det alltså bli en egen klass. Detta är rätt intressant, är det verkligen en tävling om man är 2 starter i en klass? Jag tycker det känns konstigt och förstår inte riktigt vad förändringen ska vara bra för.

 

  • Mom 170 - Vaccinationsintygen ska vara införda i TDB. Överdomaren kontrollerar minst 5% av hästarnas vaccinationsintyg och jämför med TDB. Pass med giltigt vaccinationsintyg ska alltid kunna uppvisas på begäran. Det här tycker jag är guld! Känns så mycket enklare för alla, framför allt eftersom det enda man visar i sekreteriatet idag är vaccinationsintyget.

 

TR 3 - HOPPNING  http://www3.ridsport.se/ImageVaultFiles/id_53183/cf_559/F-rslag_TR_III-a-ndringar_2017_Hoppning.PDF

  • Mom 302.2 - Ponny ska kvala till LA genom 3 felfria rundor i LB / LB+5 eller högre på lägst lokal tävling.
  • Mom 302.3 - Häst ska kvala till 120 cm genom 2 felfria grundhoppningar i 110 cm eller 115 cm. Detta känns som att det är på tiden! Jag ser alltför många katastrofala rundor när jag är ute på tävling, där det är rena turen att varken häst eller ryttare skadar sig! Och rent krasst kanske det inte är läge att gå upp en klass om du inte kan rida felfritt i en lägre klass... Detta tror jag även kan gynna våra unghästar där många pressas upp fort i klasserna idag.

 

  • Mom 312.18 - I 100 cm / LC hoppning eller lägre ska bedömningen vara A:Clear Round, A:Inverkan, A eller hoppning i två faser A/A. Det här måste vara årets mest puckade förslag!? Jag förstår tanken med "mer utbildande bedömning" fast då tas möjligheten bort för de som rider 1.00 m att faktiskt få tävla. Vi säger att ridsporten är till för alla och tänker mycket på bredden. Det är ju super, fast om den här förändringen går igenom försvinner ju plötsligt bredden!? Tänk alla som inte har en häst som går högre, eller alla de som inte vill tävla högre. Tänk även på alla ridskoleryttare som åker ut med ridskolans hästar, ska de inte få tävla då för att de kanske "bara" rider 1.00 m... Nä, det här förslaget känns inte så genomtänkt.