Mälarkliniken sållar bland fodertillskotten!

Woop Woop, heja Mälarkliniken! 
 
Mälarklinken gick 10/1-2017 ut med att de skulle sluta sälja flera av sina fodertillskott som de har. Det viktigaste att påpeka som jag tycker är att det inte är samma krav på kontroller och studier för att bevisa effekter av olika tillskott som det är på läkemedel. Ofta saknas det vetenskapliga studier på de fodertillskott som vi proppar i våra hästar och man förväntar sig att det ska vara någon slags mirakelkur när man har köpt den där lilla burken för 500:- som räcker 15 dagar bara för att en tränare eller veterinär har använt den på sin häst och den funkade såååå bra...
 
Någonting som jag inte visste är att vitlök är skadligt för våra kära vänner, det är nämligen skadligt för hästarnas röda blodkroppar. Även om det säkerligen är väldigt lite vitlök i de tillskottsfoder där man kan hitta det, kanske man ändå ska ställa sig frågan om man vill ge sin häst (även i liten mängd) någonting som faktiskt är skadligt för den? 
 
Det är dags att vi hästmänniskor börjar bli lite kritiska mot vad det är vi proppar i våra hästar och ställa större krav på vetenskaplig fakta från företagen innan man sväljer allt om guld och gröna skogar med hull och hår... Man måste alltid komma ihåg att det är företag som vill göra en vinst på produkterna som står bakom alla dessa tillskott och specialfoder... I hästvärlden finns det inga mirakelkurer eller quick-fix... Börja med att göra en analys på ditt grovfoder så har du kommit en bra bit på vägen till en hållbar lösning.