Raka bort vinterpälsen - eller?

Nu har den tiden kommit att hästarna börjar fälla och man går konstant runt med hur mycket hår som helst på kläderna... Den stora återkommande frågan denna tid på året är huruvida man ska raka eller inte.
 
Helst ska man i den mån det går undvika att raka hästarna under pälsfällning och pälssättning. Att raka den i samband med detta stör den naturliga processen och kan påverka allmäntillståndet negativt. Försök istället att borsta och rykta lite extra för att hjälpa hästen lite på traven. Hästen blir av med den klåda som ofta kommer i samband med fällning och sättning, fällningsperioden blir kortare och hästen får en dos extra massage och man får även igång blodcirkulationen på både hästen och sig själv! Perfekt innan ridning!
 
Alla hästar reagerar olika när de sätter och fäller päls så det gäller att vara lyhörd för hur just din häst reagerar, vissa går att köra på som vanligt, medan vissa kan bli lite trötta och kanske behöver en lite lugnare period under denna tid. Då de får ett ökat proteinbehov kan det hjälpa hästen att ge foderjäst under denna period.
 
Jag rakar alltid mina hästar när de går i träning och tävling och ser till att försöka täcka de på vintern så de inte blir så långhåriga. I år är faktiskt Wille den enda som är rakad då varken Ella eller Doris har gått så hårt att det har varit nödvändigt att raka dem.